Ryamatta

Ryamatta på ett trägolv.

En klassisk ryamatta i en härlig lila färg.

Ryamattan är den klassiska mattmodellen som var så populär på 1960-talet. Man skulle kunna säga att det här är mattan med lugg men även om mattan har gott om trådar så är den för det mesta fri från ludd vilket är riktigt bra. Det är för det mesta så att ryamattan är gjord av polypropylen som är ett konstmaterial och som känns mjukt och skönt mot fötterna. Det syntetmaterial som används för den här typen av matta drar inte till sig smuts och det gör att den förblir ren längre. Man behöver bara dammsuga för att det ska bli snyggt och rent igen, och därför så är det många som väljer ryamattan i vardagsrummet såväl som i andra rum.

Knyta egen ryamatta

Man kan faktiskt knyta sin egen ryamatta. Man köper en ryamattsbotten som man kan rita ett mönster på. Man kan till exempel ta en bild från nätet som man sedan ritar upp på bottnen. Sedan så är det bara att välja lämpligt garn av material som passar bra och så knyter man i enlighet med de instruktioner som man kan få i en manual online. Det är inte svårt att knyta sin egen matta men knutarna måste vara tjocka och det är bra om man tar sig lite tid till att se på instruktioner innan man sätter igång. En egenknuten ryamatta kan vara en riktigt fin present och det här är också något som man kan göra tillsammans med barn.

Moderna modeller

Idag så kan man få ryamattor i precis vilka färger och modeller som helst. Det finns mattmodeller med längre trådar och modeller som är kortare, men gemensamt för de alla är att de är mjuka och sköna att gå på. Många möbelbutiker har ryamattor i olika form så man kan skaffa en fyrkantig, rektangulär, rund eller oval matta. För att få rätt form så kan man måttbeställa sin matta. Det här är smart när man vill ha praktiska men snygga mattor i hemmets olika rum.

Hur länge en ryamatta kommer att hålla beror en hel del på den kvalitet som man får. Det finns billigare ryamattor där trådarna genast börjar falla av och då kanske man inte ens får ett år med mattan intakt. Sedan så ska man tänka på var man placerar mattan. Det är givetvis så att mattorna som ligger där man går och står kommer att slitas snabbare. En tjockare matta som är av god kvalitet ska klara av vanligt slitage men tänk på att rengöra den varsamt och att inte slita för hårt med dammsugaren på den.

Man kan handla ryamattor online och det kan vara ett bra sätt att få tillgång till många olika modeller och mönster på. På nätet kan man även dra nytta av fördelaktiga priser och rabatter som man inte alltid får i vanliga mattvaruhus.