Röllakanmatta

Tatamin liknar röllakansmatta

Tatami, en japansk matta.

När man är ute efter riktigt stadiga mattor så finns det några specifika modeller att se närmre på. Här kan röllakanmattor, ripsmattor och japanska Tatami mattor nämnas. De här modellerna skiljer sig förstås en hel del sinsemellan och det är viktigt att välja den design som man trivs bäst med. Här följer lite mer information om dessa modeller, deras stil och design.

Röllakanmatta

Den här mattan är väldigt populär i Sverige och den skapas med en vävteknik som fungerar som en förenkling av gobelängvävtekniken. Man brukar använda sig av ull för att väva den här typen av matta och det går att väva så att man får två helt olika sidor. Ordet röllakan kommer från det fornsvenska ordet ryglakan som betyder ryggkläde. Ryggklädet var ett tyg som man hängde på väggen bakom sittplatser för att ge ett bra ryggstöd. Vissa röllakanmattor är så pass fina att man skulle kunna tänka sig att hänga dem på väggen, men idag så är huvudandvändningen som stöd för fötter på golvet.

Det som gör röllakanmattan populär är att den är väldigt tålig. Ullgarnet är också bra på så vis att det stöter ifrån sig fläckar så att mattan förblir vacker att se på. Om man har en sida som är lite finare än den andra så kan man välja att vända denna upp då man har gäster och att ha en vardagligare sida uppåt för vanliga dagar. Med en röllakanmatta så får man en matta i 100 % ull som för det mesta har en svensk design och som passar bra för de flesta golv.

Om man köper en röllakanmatta som är vävd av en konstnär så kan den ha ett högt andrahandsvärde men då ska man förstås se till att ta väl hand om den så att man inte skadar mönster och design.

Den randiga ripsmattan

Ripsmattan är också en stadig matta som har en alldeles särskild plats i svenska hjärtan. Den här mattan brukar ha ett randigt mönster och den var mycket populär i början av 1900-talet. Ripsmattan associeras ofta med den svenska konstnären Carl Larsson som hade dessa i sin gård, Sundborn, i Dalarna. Mattorna blir stadiga och slitstarka tack vare att de tillverkas av trasor som har tvättats ordentligt. Ripsmattor kan man ha i hemmets alla rum och de erbjuder en design som kan beskrivas som tidlös.

Japanska Tatami mattor

Den japanska mattan som har namnet Tatami är också mycket slitstark. Den här mattan har traditionellt sett tillverkats med exakta mått för japanska rum och den är så pass stark att den är svår att böja. Mattans träram bidrar till styrkan och man använder sig av rishalmsstrån för att skapa själva mattan. Idag så kan man köpa Tatami mattor som inkluderar andra material, men grundmönstret ser likadant ut och ger en yta som är en aning fjädrande. Tatami mattor har den fördelen att de värmer om vintern och bidrar med svalka då det är varmt så det är mysigt att gå utan skor på den här typen av mattor.