Persiska mattor

Persiska mattor och orientaliska mattor.

Persiska mattor har mycket traditioner.

För många så är en äkta matta en persisk matta med ett vackert mönster som kan föreställa djur eller natur. Det finns handknutna och vävda orientaliska mattor och idag så kan man köpa dessa hos stora svenska möbelföretag. När en orientalisk matta är över 100 år gammal så kallar man den för antik. Persiska mattor som knöts eller vävdes för mellan 50 och 100 år sedan är semiantika och mattan som är yngre än 50 år men inte yngre än 25 år har beteckningen old. Alla orientaliska mattor som inte är äldre än 25 år ses som nyproducerade. De här beteckningarna är viktiga att förstå, för åldern kommer att påverka mattans värde såväl som mattans skick.

Handla en äkta persisk matta

Det är klokt att handla från ett företag som är registrerat hos Svenska konst- och antikhandlarföreningen för då kan man vara säker på att få ett certifikat om att mattan är äkta. Nu är det dock inte så enkelt att man kan räkna med att en äkta matta kommer att hålla 100 år och till sist bli till en antik dyrgrip. Äkta persiska mattor kan tillverkas av olika material och därmed hålla olika kvalitet. Billigare material och enklare vävning eller knytning kommer att ge en enklare matta som slits ut snabbare.

Mattans mönster

Det är spännande att se på de mönster som orientaliska mattor har. Ett mönster säger en hel del om mattans ursprung då olika länder och städer har sina egna traditioner. Historiskt sett så har det varit så att de som knyter och väver dessa mattor lever nära de får som ger ullen som man producerar mattorna av. Många gånger så flyttar de som tillverkar mattorna efter fåren och det här har lett till olika mönster som inspirerats av skiftande omgivningar. Namnet på mattan är för det mesta den stad eller by där den har tillverkats och det finns kända namn på persiska mattor som till exempel Keshan, Smyrna, Anatol och Kirman.

Så rengör man persiska mattor

När man har investerat i en dyrare persisk matta så gäller det att ta hand om den för även om själva mattan har knutits på rätt sätt och med de bästa materialen så kan felaktig hantering leda till att den till sist slits ner. Ullen som finns i mattan kommer med sitt fett, på ett naturligt sätt, att skydda mattan. Under vintertid så kan det vara klokt att lägga mattan i snö och sedan skaka den. Piska inte din persiska matta! Det här kan leda till att knutarna förstörs och då är det kört. För att få bort damm, grus och annat som har tagit sig djupt ner i mattan så gäller det att dammsuga den regelbundet. Kom också ihåg att vända på mattan så att den slits jämnt på båda sidorna. Om din orientaliska matta har fått en ordentlig fläck så bör du kontakta ett företag som med passande mattvätt kan rengöra den på ett professionellt sätt hellre att själv testa med lite starkare medel.