Mattvätt

Mattvätt är viktigt för din matta.

Mattpiska är ett klassiskt redskap för rengöring av mattor.

Hur ofta ska man tvätta en matta? En del mattor kräver mer regelbunden rengöring medan andra kanske aldrig blir riktigt smutsiga utan mest dammiga. Hur smutsigt det blir beror förstås på hur man använder mattan samt av vilket material den är gjord. Vissa mattor kan man tvätta själv för hand eller i en tvättmaskin medan andra kräver professionell mattvätt som man kan få från kemtvättar såväl som från företag som säljer och hyr ut mattor.

Tvätta själv

Om man har en enklare matta av tyg så kommer den för det mesta med tvättråd, det här fungerar precis som vanliga plagg av tyg. På lappen med tvättråd så ser man vilken temperatur som man kan tvätta mattan på och då är det bara att följa denna instruktion. När man utför mattvätt hemma så ska man även beakta vad tvättmaskinen klarar av. Om man har en matta som väger mer än 5 kg och tvättmaskinens maxkapacitet ligger på 5 kg så bör man inte tvätta i maskin utan hellre testa för hand.

Om du inte är säker på om den matta som du har kommer att tåla tvätt i maskin eller för hand så bör du kontakta en mattvätt som kan ge dig rätt råd. Det är sällan värt att chansa eftersom det här kan leda till att man förstör mattan.

Unika metoder

Vissa mattor kan tvättas med lite ovanligare metoder. En slät matta som består av plastmaterial kan man behandla med vatten och såpa för att sedan skölja. Med en vanlig golvskrapa så kan man sedan skrapa bort vattnen och sedan så torkar man enkelt mattan över ett räcke eller utomhus. En klassisk rengöringsmetod är den som går ut på att man piskar med mattpiska för att få bort sand och damm. Det här är en bra metod men den är inte lämplig för finare mattor som persiska mattor som kan skadas då man piskar på knutarna. Det finns fläckar som kan vara så svåra att man inte får bukt med dem trots att mattan går att tvätta i maskin och då är det en professionell kemtvätt som tar emot mattor som gäller.

Professionell mattvätt

Professionella mattvättar kan hjälpa till med att hämta upp, tvätta och sedan leverera den rena mattan. Det här kan vara en stor hjälp då mattan kanske är stor och tung. Det är viktigt att gå igenom eventuella fläckar och få svar på om dessa går att få bort innan man investerar i en professionell mattvätt. Det kan ju vara så att man har skadat mattan på ett sätt som gör att det inte går att tvätta bort fläcken och då är det bara onödigt att skicka den till en professionell mattvätt. Kom ihåg att regelbunden rengöring och god hantering leder till en matta som mår bättre och som förblir ren.