Mattor

Mattor finns i många utföranden.

Mattor i alla olika former och färger.

I de flesta hem så finns det någon typ av mattor. Vi tycker om att inreda och dekorera med tjocka tygstycken och mer exklusiva vävda mattor i hemmets olika rum. Vad vore en entré utan en matta som man kan få bort snö och tö på innan man kliver in i hallen? Olika rum kan kräva olika typer av matta och dessutom så är det viktigt att man inreder med de mattmodeller som känns rätt och som passar väl ihop med hemmets övriga design. En del tycker att en heltäckningsmatta är det bästa som finns medan andra helst ser trasmattor i köket och dyrare persiska mattor i vardagsrummet.

Mattor som inredningsdesign

Som inredningsdesign så är mattan otroligt viktig. Den skapar inte bara ett trevligare golv att stå och gå på, den tillför även en extra dimension av inredningsdesign. Man kan se till att matcha mattans färg med andra detaljer som finns i rummet och här finns det ett stort utrymme för kreativitet. När ett rum behöver fräschas upp så kan det räcka med att man skaffar nya mattor som man placerar ut med eftertanke. Ibland så kan det vara bra att kontakta en professionell inredningsdesigner som kan vägleda och ge tips på den typ av mattmodeller som man bör använda sig av.

Välja rätt modell

Det är viktigt att man väljer en mattmodell som man kommer att trivas med och här finns det en hel del att tänka på. Det är inte bara mattans tjocklek och formspråk som kommer att påverka hur man trivs med den. Mattor blir smutsiga och då måste man göra rent och hålla efter för att rummet ska förbli trevligt att vistas i. Vissa mattmodeller är känsligare än andra och då kan man inte låta barn och spetsiga skor leva rövare med mattan. Om man vill skydda sitt golv mot det slitage som man vet att det kommer att utsättas för så ska man tänka på att skaffa mattor som kommer att klara av lek, tuffa skor, och mer.

Något som kan vara roligt att leka med är mattans form. En rund matta mitt på golvet i ett stort vardagsrum kan ge en härlig effekt som gör att rummet känns extra rymligt och fint.

Mattskötsel

Hur man sköter sin matta beror en hel del på vad den är gjord av. Har man skaffat exklusiva orientaliska mattor så får man inse att de kanske kommer att kräva professionell rengöring med jämna mellanrum. Det kan vara bra att lära sig lite mer om hur man använder klassiska redskap som mattpiskan och vilka rengöringsmedel som mattans material tål. Framför allt så ska man se till att få rutin på det där med rengöringen. Om man låter en matta damma igen så kan den ge hela rummet en negativ effekt och det gäller särskilt heltäckningsmattor. Allergiker som inte tål damm måste se till att hålla mattorna rena så att de inte bidrar till allergiproblem.