Dörrmatta

Dörrmatta ses vid ingången till ett hus.

En dörrmatta ger ett välkomnande intryck till ditt hem.

När man kommer på besök och möts av en vacker dörrmatta som har texten “Välkommen” så känner man sig välkommen. Beroende på hur mattan ser ut i övrigt så kanske man också ser till att skrapa av skorna lite extra innan man kliver på. Dörrmattan fyller en viktig funktion, och under månader då det kan vara lerigt och blött utanför så är det verkligen bra att ha något att torka av smutsiga skor på. Både privatpersoner och företag ser en stor nytta i den här typen av matta, och företag väljer ofta att hyra in en komplett tjänst där rengöring och byte av matta ingår.

En bra dörrmatta

För att dörrmattan ska vara bra så måste den vara gjord av ett material som klarar av slitage. Här är det viktigt att tänka mer på funktion än på hur mattan ser ut. En dörrmatta av halm kanske ser vacker ut men frågan är om man trivs med den då den glider omkring och alls inte drar åt sig någon smuts. I vissa fall så har man en särskilt plats för den här mattan och då måste man hålla sig till rätt storlek. Annars så kan man fundera lite på hur stor man vill att dörrmattan ska vara och här är det viktigt att man verkligen får plats med den samt att den inte blir alltför liten.

Det är vanligast med rektangulära mattor för entréer, men det finns förstås varianter och en oval dörrmatta kan vara riktigt fin att ha alldeles utanför eller innanför dörren.

Rätt placering

Var ska man placera sin dörrmatta? Om man kan välja själv så kan det vara trevligt att ha mattan utanför dörren där den syns och då slipper man ju även den värsta smutsen innanför dörren. För många så är det inte möjligt att lägga mattan utanför dörren då den kanske hindrar en smidig användning av själva dörren. När det gäller privata bostäder så kan det vara fint att ha en matta utanför dörren samt en innanför. Det här är verkligen inte onödigt. Den som ligger utanför dörren kan vara lite tjockare för att klara av mer slitage samt väder och vind och den som man lägger inomhus kan vara tunnare.

Budskap eller inte

Om man ska ha ett budskap på sin dörrmatta eller inte beror förstås på hur den används. För företag så kan det vara viktigt att inkludera företagets logga på entrémattan men för ett privat hem så har man många fler texter och designer att välja från. Ett enkelt “Välkommen” kan vara alldeles tillräckligt men om man vill skoja till det med ett unikt budskap så går även detta att finna. Det är helt upp till en själv vad man vill ha utanför eller innanför sin dörr, och det fina med dörrmattor är att de tids nog slits ut och då får man nöjet att skaffa en ny med eller utan bild och budskap.